Skip to Content

Aki visszanyerte - egy fontos lehetőség

 Egy fontos lépés a győzelem útján…

„Ide egy bűnöző nem teszi be a lábát…” – hallotta Miki, a felesége szájából. Próbálta magyarázni, mit jelent, hogy ő megtért, de a következő pillanatban így folytatódott: „Hát akkor még inkább nem! Te teljesen meg vagy őrülve. Szektás lettél!”

Így, hát Miki és felesége külön laktak, miután Miki végleg kikerült a börtönből. Persze egy újjászületett férj nem adja fel a harcot: „vissza fogom nyerni”!
De a helyzet bonyolódott. Innen, „a távolból – kirúgva, feleségétől elszakítva” kellett Mikinek eldöntenie, hogy a 250.000 forintnyi ki nem fizetett villanyszámlát nem fogják úgy elkerülni, hogy „visszapörgetőt” vesznek igénybe egyik korábbi „barátjától”.

(A visszapörgető sok háztartásban „simította már el” a számlagondokat, és megtérése előtt Mikinek sem lett volna „semmi baja” egy ilyen megoldással – igaz, akkor a bűncselekményeiből olyan gazdagságban éltek, számlagondjuk nem volt soha.)

„Ott ült a házi csoporton (az utógondozói találkozók egyikén) – meséli Roland, börtönmissziói munkatársunk –, és fejét kezébe támasztotta. Azon töprengett – hogyan mondja el ezt a feleségének, hogy ő ebben nem fog részt venni.

Hogyan mondja el, úgy, hogy feleségét ne távolítsa el „még jobban” az Élő Úrtól, aki a változást véghezvitte az ő életében? „Értsétek meg, hogy nekem ezt el kell mondanom a feleségemnek, hogy nem fogunk csalni, mert ez Istennek nem kedves!’ A házi csoport elején még a visszapörgetőről mesélt, hogy ez majd megoldja a problémájukat, de miután az evangéliumról beszéltünk, egy órán belül, már azon gondolkodott, hogyan fogja elmondani neki, hogy „nem!”… Ez Isten Igéjének munkája! Ez az, amikor Isten végzi a munkát egy emberi életben. Ez a valódi átformálás.”

Tudod, hogy mondta el? „Én már Istenhez tartozom. Márpedig Isten pedig Élő, és biztos, hogy gondot fog viselni rólunk. Sokkal nagyobbat készített el nekünk a jövőre nézve, mint ez a mostani 250.000.- forint. Ha most ezen a 250 ezren csalok, akkor egyszerűen elesek a nagyobbtól, amit Isten készített el nekünk!"
És mi történt? Ez egyszerűen meggyőzte a feleségét! (Itt a csoda - mert ugyebár ő elvileg egy „ateista és rendkívül temperamentumos” asszony.)

Mi volt a háttérben? Az imádság. Méghozzá nem is akármilyen imádság. Miki hittel imádkozott, egyáltalán nem mesterkélt szavakkal – ahogy elmesélte utólag. Valahogy így: „Uram, Te nem hagyhatsz cserben! Ha most kikapcsolják nálunk az áramot, a feleségem soha nem fog hinni.” És a döntés: hogy ő többé nem lesz „langyos”, aki „lágyan viseli magát az ő dolgában, aki testvére annak, aki tönkretesz”. Ezt a döntést csak hitből lehetett meghozni. De ez a lépés vezetett el a győzelemhez.

S mi volt a következő lépés: Miki munkahelyet kapott, nem is akármilyet, s folyamatosan fizetik az elmaradást. Merthogy ezt követően Miki hazakerült, sőt, felesége már elment vele gyülekezetbe is.

Néha olyan lépéseken keresztül vezet az út, amik LÁTSZÓLAG mindent még jobban összedöntenek. De más lehetőség nincs, mert „aki lágyan viseli magát az ő dolgában, testvére annak, aki tönkretesz”.

Józs 1,7.9: Csak légy bátor és igen erős, hogy vigyázz és mindent ama törvény szerint cselekedjél, amelyet Mózes, az én szolgám szabott elődbe; attól se jobbra, se balra ne hajolj, hogy jó szerencsés lehess mindenben, amiben jársz! … Avagy nem parancsoltam-e meg neked: légy bátor és erős? Ne félj, és ne rettegj, mert veled lesz az Úr, a te Istened mindenben, amiben jársz.

ÍGY LEGYEN! SZERETETTEL: DR. Kováts György. oldal | by Dr. Radut