Skip to Content

Egy régi, de valóságos történet Isten igéjének megváltoztató hatalmáról

1887-ben egy hajó Tahiti felé indult a déli tengereken. Tizenhat hónap elteltével a hajósok befejezték küldetésüket, a pálmafa csemetéket összegyűjtötték. Amikor minden kész volt a behajózáshoz, a tengerészek fellázadtak. A szigeten való tartózkodás alatt kapcsolatot létesítettek a helybeli nőkkel, és nem akarták elhagyni őket. A kapitány – a kényszer hatása alatt – néhány emberrel együtt, egy kis csónakban, nekivágott a tengernek. Végül, sok viszontagság után, eljutottak Angliába, és elmondták a történteket. Egy büntető expedíció során később néhány lázadót sikerült letartóztatni. Kilencen a lázadók közül azonban átkeltek egy másik szigetre, hogy saját települést alapítsanak. Itt az erkölcsi lealacsonyodás hihetetlen mélységeibe süllyedtek. Életükben mindennapivá váltak a részeg orgiák, az ellenségeskedések, a verekedések, és gyilkosságok. Ennek köszönhetően a népesség gyorsan csökkent. Végül az eredeti alapítók közül már csak egyetlen ember, Alexander Smith maradt meg, tahiti asszonyokkal és félvér gyerekekkel körülvéve.

Egy napon Smith egy ütött-kopott öreg hajós ládában felfedezett egy Bibliát. Ahogy olvasni kezdte a könyvet, megismerte a Teremtő Isten akaratát és szeretetét. Amit olvasott, megváltoztatta. Az Isten Beszéde elérte, hogy nemcsak gondolkodása, de egész életvitele is gyökeresen átalakult. Maga köré gyűjtötte az asszonyokat és a gyermekeket, s elmondta nekik felismerését és a teljes megváltozás új tapasztalatait. Egyre többen fogadták ezt el tőle, s végül a közösség a szó (eredeti), bibliai értelmében, kereszténnyé lett. A betegség, a bűn, az analfabétizmus és a részegeskedés gyorsan csökkenni kezdett, s a kis település élete fellendült.
Csaknem 20 évvel később egy amerikai hajó kötött ki a sziget partjainál. A tengerészek nagy meglepetéssel hallották az angol beszédet. A hajó egy megvalósult utópia hírével tért vissza – egy szigetével, ahol az erkölcsi normák olyan magasak voltak, mint sehol máshol a világon, s az élet tiszta és boldog, olyan, amilyet csak kívánhatna magának az ember.

Ez a hiteles beszámoló arról a történetről, amely a „Lázadás a Bountyn” címmel vált híressé.

(Forrás: Dale & Elaine Rhoton: A hit logikája című könyve – Evangéliumi Kiadó)oldal | by Dr. Radut