Félelem és harag

A félelem

A félelem is egy tapasztaláson alapuló érzelem. Félelem esetén előre vetítjük a fájdalmat vagy más negatív érzést, amely a veszély elkerülésére késztet.
A szorongás a félelemmel rokon, tartóssá vált félelemérzés, amely legtöbbször a veszélyhelyzet elmúltával sem szűnik meg. A szorongás testi tünetei lehetnek: körömrágás, pirulás, dadogás, izzadás - s idővel a gyomorfekély. :(

Érzelmek feldolgozása

Mindenkinek szüksége van rá, hogy az érzelmeit feldolgozza. Ennek legtermészetesebb módja, ha megbeszéljük. Ekkor megfogalmazzuk, amit érzünk. És magunk is szembesülünk azzal, hogy mi is az, ami bennünk végbemegy - mit is érzünk. Ha ez hiányzik, belső bizonytalanság alakul ki bensőnkben. A le nem tisztuló érzelmek kezeletlen érzelmek maradnak - ezek miatt rosszul reagálunk. (Pl.: megbántjuk, akit pedig szeretünk...) Másik módja a megbocsátás. Ilyenkor a saját érzelmeink is megváltoznak. A megbocsátás tulajdonképpen elengedés. Mintha tartozást engednél el a másiknak.

Érzelmeink jellemeznek

Érzelmeink jellemeznek is bennünket...

Érzelmeink nem csak azt mutatják meg,hogy alapvető szükségleteink be vannak-e töltve hanem azt is, hogy miben hiszünk, és azt, hogy igazából mit tartunk fontosnak.

Érzelmeim tökéletesen elárulják, hogy mit tartok igaznak (belső felháborodás tölt el, ha az ellenkezőjét állítja valaki), kitől és mitől várom szükségleteim betöltését, az elismerést - onnan keresem az értékességem igazolását, és arra fordítok figyelmet, erőt és várakozást.

Empátia és érzelmi intelligencia

Érzelmeink skálája

Érzelmeink - erőteljességüknek, intenzitásuknak, mélységüknek, tartósságuknak és ösztönző erejüknek megfelelően elég széles skálán mozognak. A hangulattól (ami múló, átsuhanó jellegű érzelem), az indulatig, ami az egyik legerősebb érzelmi megnyilvánulás.
Az érzelmek megzabolása nagyban függ attól, hogy mennyire erős az akaratod és milyen a jellemed, Az önmérséklet - önfegyelem - kulcskérdés. Ebben segít az együttérzés (empátia) másokkal.

Az élet láncreakciója

Az élet láncreakciója

Amit gondolsz, arról beszélsz.
Amiről beszélsz, azt előbb-utóbb teszed is.
Amit sokszor teszel, az a szokásoddá válik.
Amilyenek a szokásaid, olyan lesz a jellemed.
Amilyen a jellemed, az határozza meg a kapcsolataidat.
Amilyenek a kapcsolataid, olyan lesz a jövőd.

Az érzelmekről

Érzelmeinkről - úgy általában Érzelmek... Hányan mondták már neked: "túlságosan érzelmi vagy", "nem lehet, hogy ennyire az érzelmeid határozzanak meg téged"? Ilyenkor vagy védjük azt, amilyenek vagyunk, vagy elkezdjük szégyellni.

De meg kell mondjam: az, hogy vannak érzelmeink, se nem baj, se nem szégyellnivaló, hanem egészen egyszerűen : tény.