Szabad-e bejönni betlehemet mondani?

Besorolás

karácsonyi

Ez a karácsonyi bábdarabunk a régi magyar hagyományokat idézi, a betlehemes játékok világát hozza közel a mai gyerekekhez, megismertetve velük a régi szokásokat, az ízes, népies magyar beszédet.

A történet egy meghitt, családias képpel kezdődik. Eszterke nagymamájánál tölti a karácsony előtti napokat. Kint nagy pelyhekben hull a hó, de bent a meleget adó kályha fényénél nagymama és kis unokája lefekvéshez készülődnek. Ekkor kopogtatnak a váratlan vendégek. Az ajtóban két kedves és humoros pásztor áll, akik betlehemest játszanak, és elmesélik a Karácsony csodálatos történetét.

Az események megelevenednek a szemünk előtt. Láthatjuk, ahogy Máriát meglátogatja Gábriel angyal, aki elmondja neki a jó hírt, hogy Megváltó születik a világra. Majd József és Mária elindulnak Betlehembe az összeírásra, hogy beteljesedjenek mindazok a próféciák, amelyek a Bibliában megírattak. Jézus születésekor angyali seregek sokasága jelenik meg a pusztában legeltető pásztoroknak, akik az örömhírt hallva felkerekednek, hogy meglátogassák az ígéret gyermekét, és hódoljanak neki.
Végezetül a betlehemes pásztorok áldást mondanak a nagymamára és családjára, majd elbúcsúznak. 
Újra alváshoz készülődik Eszterke, mikor ismét kopognak. Legnagyobb meglepetésére megérkeznek a szülei, akik nem akarnak lemaradni a Karácsony meghitt pillanatairól, és együtt akarják tölteni az egész családdal az igazi Isteni Szeretet Ünnepét.