Empátia és érzelmi intelligencia

Érzelmeink skálája

Érzelmeink - erőteljességüknek, intenzitásuknak, mélységüknek, tartósságuknak és ösztönző erejüknek megfelelően elég széles skálán mozognak. A hangulattól (ami múló, átsuhanó jellegű érzelem), az indulatig, ami az egyik legerősebb érzelmi megnyilvánulás.
Az érzelmek megzabolása nagyban függ attól, hogy mennyire erős az akaratod és milyen a jellemed, Az önmérséklet - önfegyelem - kulcskérdés. Ebben segít az együttérzés (empátia) másokkal.

együttérzés.jpg

Érzelmi intelligencia - a sikeres életvezetés alapja

Az érzelmi intelligenciával foglalkozó pszichológusok szerint az "életrevalóság" az érzelmeken áll vagy bukik.
Életünk azon (is) múlik, hogy hogyan tudjuk kezelni érzelmeinket! Erről beszél az érzelmi intelligencia fogalma. Ha szeretnél sikeresen élni - életrevaló lenni -, akkor meg kell tanulnod, mikor mit érzel, mit érez a másik, hogyan tudsz úrrá lenni pillanatnyi vágyaidon.
A mérgező érzelmek károsítják testünk egészségét, épp úgy, mint a dohányzás, az érzelmi kiegyensúlyozottság pedig hozzásegít egészségünk és jó közérzetünk megőrzéséhez.

jövő.jpg

Az érzelmi intelligencia tartalmazza a sikeres életvezetéshez szükséges készségeket.
Ezek a következők:

1. Fel kell ismerned, és tudatosítanod kell saját érzelmeidet!

2. Érzelmeidet tudnod kell irányítani is!
Például lerázod magadról a szorongást. Akármilyen félelem tartana is vissza attól, hogy bemenj egy kellemetlen dolgozatra, tudatosan bemész, "csakazértis". Hidd el, hogy itt kezdődik, hogy boldog házasságban élj, vagy hogy jó édesanya, vagy édesapa legyél majdani gyermekeid mellett. Ha erre a képességre szert teszel (gyakorlatozás által!), akkor sokkal hamarabb túljutsz a kudarcokon, válságokon, amiket nem lehet kikerülni az életben. Ahhoz, hogy összpontosítani, koncentrálni tudj (márpedig ez még az autóvezetéshez is kell), irányítanod kell érzelmeidet.

3. Az érzelmi önkontroll azt jelenti, hogy a vágyaidat nem azonnal elégíted ki! (Húúúú!) Lehet, hogy ez nem túl szimpatikus, de ha hiszed, ha nem, ez előfeltétele bármilyen teljesítményednek.

4. Mások érzelmeit fel tudod ismerni. Az empátia (együttérzés, beleérzés) alapja az emberekkel való bánásmódnak. E készséged önzetlenségre indít, és fejleszthető.

5. Az érzelmi intelligencia birtokában kapcsolataidra jellemző, hogy hatni tudsz mások érzéseire.
Az pedig, hogy ezzel nem élsz vissza - nem manipulálsz másokat - már belsődről, értékeidről beszél. Mit jelent ez? Azt, hogy érzelmileg nem zsarolod a másik embert. Nem vetsz be érzelmi kényszerítést, hogy elérd a saját céljaidat. Ez jellem kérdése. Azt mutatja meg, hogy igazából mit tartasz helyesnek, és mit nem követnél soha. (Az önző emberek manipulálnak másokat. Saját céljaikra akarják felhasználni őket. De te nem vagy önző, ugye?)
Vannak sokan, akik anélkül mozgósítják mások érzelmeit (zsarolnak), hogy ez tudatosulna bennük. Ha őszinte kapcsolatokra vágysz, mindig meg kell figyelned, mit miért teszel.