Értékes vagy

Egy kis biztatás:

Életünk különböző szakaszokból áll. A gyermekkorra jellemzőek a kilengő érzelmek. Tini korban is széles skálán mozognak érzelmeid, és simán lehet, hogy az egyik pillanatban még feldobódottnak érzed magad, a másik pillanatban már semmihez sincs kedved.
Nem biztos, hogy csak ez az oka, de jó, ha tudod, hogy azért ez részint életkori sajátosság is. Vagyis, ha jól kezeled, túl leszel rajta, egy későbbi életszakaszodban. Tehát semmi baj, ha tudatosan dolgozol azon, hogy megtanuld saját érzelmeidet kézben tartani.
A pszichológusok véleménye szerint a serdülőkori stressz hatásának csökkentését segíti, ha megtanuljuk érzelmeinket uralni, kezelni, s így nem leszünk teljesen kiszolgáltatva azoknak.

Az érzelmeid uralom alatt tartásához helyes út, ha:

- tudatosan felméred, és tudatosítod, hogy az érzelmeid megjelennek, és
- azok rendszerint "jogosak" (visszavezethetők valamilyen forrásra, és sok esetben indokoltak is), de
- úgy kell őket kifejezésre juttatnod, hogy közben másokat ne sérts meg.
Ennek nagy hasznát veszed életed során.

Az érzelmek kézbentartása, kezelése nem jelent elfojtást!
Az, hogy érzelmeidet uralom alatt tartod - felismered, megfogalmazod, helyes megnyilvánulásba öntöd - nem egyenlő azzal, hogy magad ellen fordulsz.
Ez auto-agresszió lenne, ami káros.

Mi az ellenszere az auto-agresziónak?

A legelső lépés, hogy tanuld meg a valóságos értékeden értékelni magadat! 
Van, akiben felmerül a kérdés - "de miért ne forduljak önmagam ellen, amikor olyan értéktelennek látom az egész életemet? Mit szeressek egyáltalán önmagamban? Milyen érték van bennem?"

Mondták már neked, hogy értékes vagy, hogy sokat érsz, hogy különösen fontos vagy?

Ha mondták, ha nem, így van!!!!!

Keresd olyan emberek társaságát, akik felismerik benned az értékeket, és ezt meg is tudják fogalmazni. Például tanárok, rokonok, idősebb testvér, szülő, lelkipásztorod, edző stb. Kérheted, indokolják meg véleményüket, hogy a magadról alkotott képet jobban ki tudd színezni. Ne engedd, hogy elszürküljön!

Csak egy van belőled, és az megismételhetetlen!